Publicerades med namn och bild trots mordhot

Han publicerades med namn och bild och uppgifter om ett brott han sedan frikändes för. Robert Edelbro är en av de fem män som stod åtalade i den så kallade jakthärvan, och  berättar om hoten mot honom och hans familj som kommit i och med rättegången.

– Det är både telefonsamtal med direkta mordhot och mycket sms trakasserier, och sådär. Tur att det inte har lett till något annat än att jag personligen har ju  mått jävla dåligt, säger Robert Edelbro.

Han tror att det faktum att han är renskötare gör att både media och allmänhet dömer honom hårdare.

– Jag tror ju det. I många fall vet jag ju det. Då är det ju direkt skrift att det är renskötare och lappjävel och allt sånt där. Och så är det ju inte bara enbart jag. Familjemedlemmar har ju blivit hotade genom mig. Jag ser ju att det är genom att de har gått ut med att man är renskötare. Samer är renskötare och bild och namn.

— — —

Mats Ehnbom är ansvarig utgivare på NSD och vill inte ställa upp på intervju. Han skriver i ett mail att han som utgivare inte kan ta hänsyn till om det finns risk för att personer utsätts för brottsliga handlingar då han tar sina publiceringsbeslut, och hänvisar sedan till tidningens ställningstagande att namnge två av de dömda i den så kallade jakthärvan på grund av att de är offentliga personer – men vill inte svara på fler av de frågor som Sameradion & SVT Sápmi haft kring tidningens publiceringar om rättegången.

Läs mer på Sameradions webbplats: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7008804