Samarbeta i vargfrågan…

Det är inte bara samerna som har problem med att vara ”varguppfödare”. Statistiken från Viltskadecenter visar att skånska får angreps mest av varg i hela Sverige under 2012. Fortfarande är varg någonting rätt så ovanligt här nere. Mediabevakningen är stor och allmänheten får till frukost levererat hur svårt det är att leva med boskap och varg. Endast enstaka vargar ställer till med mycket skada och problem. 2012 revs i Skåne 122 får av vargar.

Åtgärder som länsstyrelsen förespråkar är rovdjursstängsel och för detta kan fårägarna söka bidrag. Länsstyrelsen har även sneglat mot USA där man använt lamadjur för att vakta hjordarna. Laman är ett stort djur på 150 kg som har en stark vaktinstinkt. Laman ilsknar till när ett rovdjur närmar sig och går till motangrepp rakt mot rovdjuret. Rovdjuret som är van att bytet springer iväg, möter här en motståndare som angriper och som både sparkar och spottar. Under våren ska försök med lamadjur som vakthundar genomföras på två stora fårbesättningar. Med spänning ska jag följa försöken.

I Skåne bor ca 13 % av Sveriges befolkning och 13 % av riksdagens ledamöter. När det händer någonting i Skåne ljuder djungeltrumman och riksdagsledamöterna får kännedom om det… Därför tror jag att ett sätta att ändra både debatter och inställning mot rovdjuren är att angripa problemet från två flanker. Tänk om fårägare i Skåne och samer från norr tillsammans arbetade för att minska vargstammen… Helena & vargar
Vargstammen kommer att öka här nere. Idag ligger problemet och pyr, men inom kort kommer det att blossa upp. Vi här nere kommer att i olika medier bli medvetna om att problemet är stort, för stort. Politikerna kommer att krävas på åtgärder… Så varför inte vara med på det tåget… Ett tåg mot en vargstam i balans där ingen är rovdjursuppfödare… Vargen är ett större problem än vi tror – Ett problem från norr till söder…

En bild säger mer än 1 000 ord.
Här ”kelar” jag med alfahannen på Kolmårdens djurpark.
Pulsen var något högre än vanligt… och någon trygghetskänsla infann sig inte…