Frost 2 romantiserar och hyllar revolutionen

Statydebatten var aktuell redan i Disneymusikalen Frost 2. Jonas Holmberg ser svensk 1800-talshistoria i amerikansk barnfilm.


Frågan om hur människor och stater hanterar historisk skuld är stor och etiskt komplex. Om de västerländska staternas välstånd är baserat på våldsam historisk exploatering av de koloniserade folken, vilket ansvar har vi i dag att återgälda deras ättlingar? Ska vi be om ursäkt, avlägsna symboliska monument eller betala skadestånd? ”Frost 2” sätter ljuset på att den stora frågan i konflikten mellan de nordiska staterna och samerna handlar om makten över naturtillgångar. Trots återkommande löften har Sverige ännu inte skrivit på den urfolksrättsliga människorättskonventionen från 1991, eftersom skydd för samiska landrättigheter skulle hota gruv- och kraftnäringarnas behov.

Det är i denna fråga ”Frost 2” intar en extremt radikal position, genom att understödja Annas hållning att tundrafolket omedelbart borde återfå sina landrättigheter även om Arendals hela civilisation tillintetgörs på kuppen. Denna revolutionsromantik skiljer ”Frost 2” från ”Black Panther”, Disneys andra samtida monstersuccé om antikolonial kamp, där den revolutionäre skurken i stället bekämpas av de reformistiska hjältarna. Även hos nya, medvetna Disney dör den svarta revolutionären, medan den vita kröns till drottning. 

Läs hela artikeln på Expressens webbsida: https://www.expressen.se/kultur/frost-2-romantiserar-och-hyllar-revolutionen-/

//Stefan Mikaelsson. 6.7.2020