Restauranger kompenseras och företagen får låna tillbaka redan inbetalad mervärdesskatt

Efter nästan nio timmars förhandlingar kom regeringen på fredag kväll överens om en rad åtgärder för att underlätta läget för företag som drabbats av coronakrisen.

Regeringen berättade om sina beslut i ett pressmeddelande på fredag kväll. Den planerade presskonferensen ställdes in.

För restaurangernas del beslöt regeringen att de kommer att kompenseras för sina fasta kostnader och för löner. Inga siffror presenterades ändå efter dagens maratonmöte.

Finansminister Katri Kulmuni (C) skrev på Twitter att regeringen nästa vecka kommer att presentera planerna för stödet till restaurangerna.

Beredningen fortsätter i ministerierna under helgen.

Regeringen föreslår också att farledsavgifterna slopas tillfälligt. Enligt propositionen ska inga farledsavgifter för fartyg tas ut för resten av året och redan betalda avgifter för i år ska återbetalas.

Momsen omvandlas till lån

Regeringen går också in för att betala tillbaka den mervärdesskatt
krisdrabbade företag hunnit betala under innevarande år. Summan ges som lån till företagen, och pengarna ska återbetalas inom de närmaste två åren.

Läs mer på Svenska Yle.s webbplats: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/04/24/restauranger-kompenseras-och-foretagen-far-lana-tillbaka-redan-inbetalad?utm_source=twitter-share&utm_medium=social