Per-Olof Nutti: Staten vill förinta samerna

Det är en uppenbar strategi från staten sida att ställa samer mot samer, menar styrelseordförande i Sametinget och partiledare för Samelandspartiet.

Rättegången mellan föreningen Vapsten lappby och Vapsten sameby vill inte Nutti kommentera, efter ett beslut i sametingets styrelse. Men på frågan om samer ska behöva gå upp mot varandra i domstol svarar styrelseordförande att svenska statens politik ligger bakom det.

– Staten kommer säkert gilla att det är samer mot samer, det är egentligen det dem vill att sätta grupper mot grupper. Jag tror att det här är vad statens kolonialiseringspolitik utgått från de senaste 100 åren, säger Sametingets styrelseordförande Per-Olof Nutti.

Läs mer på Sameradions webbplats:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7336972&fbclid=IwAR1p1QF0dURR0iMuHsP_rfYxzIS7LsbLBVtu7dHKm5zq8ai4PlfYEFWCnzk