Nu träder domarna i jakthärvan i kraft

I den så kallade jakthärvan har fem män stått åtalade för bland annat jaktbrott, brott mot vapenlagen, och häleri. Idag meddelade Riksåklagaren att ärendet inte tas upp i högsta domstolen, och därmed har slås hovrättens domar mot de åtalade fast.

– Jag tänker inte så mycket annat än att det är väldigt sällsynt att mål går ända upp till Högsta domstolen. Här har ju då ingen av parterna överklagat hovrättens dom och då vinner den ju laga kraft per automatik, säger advokaten Jonas Westerlund som var en av försvararna i målet.

— —  —   —

 

Rättegången för de fem männen har haft höjda säkerhetsåtgärder då mordhot har uttalats mot en av de åtalade, och advokaten Jonas Westerlund är kritisk till hur media hängt ut de åtalade som till och med friades från vissa misstankar i hovrätten, och därmed fick sänkta straff.

– Det är ju alltid olyckligt när de blir så och det tycker jag faktiskt att stora delar av media har varit lite för heta på avtryckarna och gått ut med namn och bild på några av de misstänkta, och sedan visar det sig att de frias i de största delarna. Så där borde stora delar av media ta sig en funderare till hur man agerar i den här situationen, säger Westerlund.

Åklagaren Åse Schoultz har ju pratat redan i tingsrätten om väldigt starka bevis, och hon yrkade på långa fängelsetraff – men det verkar ju som att hon inte har nått hela vägen fram?

– Det kan man också konstatera att åklagaren och försvaret har haft två helt olika uppfattningar om bevisningen i målet och där har domstolen då helt korrekt haft samma uppfattning som försvaret. Sen när det gäller straffens längd så även där har åklagare och försvaret haft olika uppfattning. Och ska det vara så höga straff som åklagaren har varit inne på så är det ju fråga för lagstiftaren att se till att det blir en sådan ändring.

 

 

Läs mer på Sameradions webbplats: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=7000249