Kritik från oppositionen om extra plenum

Sametingets ordförande Paulus Kuoljok har beslutat att ett extra plenum ska hållas den 22 maj, och inte i mars som oppositionen begärt. Det här kritiseras nu av oppositionen.

På plenum i Östersund begärde oppositionspartierna att ett extra plenum ska hållas för att diskutera konsultationsordning, regeringsuppdraget om traditionell kunskap och samekonventionen.

Oppositionen ville att det skulle hållas redan i mars, men efter ett beslut av presidiets ordförande Paulus Kuoljok kommer istället extra plenum att hållas dagen innan ordinarie plenum i maj. Det här riktar bland andra Landspartiet svenska samers ordförande Lars-Jonas Johansson skarp kritik emot.

– Har vi nu begärt ett extra plenum så finns det ju ett stort behov av ett extra plenum och då kan man bara inte som han gör vifta bort det genom att lägga det i anslutning till det ordinarie plenum i maj. Då har ju tåget redan gått, säger Lars-Jonas Johansson.

Också två presidieledamöter, Jakt- och fiskesamernas Mona Persson och Daniel Holst reserverade sig emot Paulus Kuoljoks beslut.

– Vi vill genomföra det här extra plenumet i mars månad, med anledning av, speciellt konsultationsordningen, säger Daniel Holst.

Han menar att plenum så snart som möjligt måste besluta om konsultationsordningen som kulturdepartementet vill ha besked om.

– Jag tycker inte alls att det är bra. Jag ser väldigt oroligt på det. Och det handlar om, att om konsultationsordningen ska gå igenom så behöver vi ta det i plenum och vi behöver visa stöd för det och det ska vara innan den 20:e mars, säger Daniel Holst.

Läs mer på: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6892358