Nej till gruva i Kallak – igen

Länsstyrelsen i Norrbotten säger ännu en gång nej till det brittiska gruvbolaget Beowulf Minings ansökan.

Frågan om en gruva i Kallak ligger för avgörande på regeringens bord, men enligt länsstyrelsens yttrande är en gruvetablering med kort livslängd varken samhällsekonomiskt eller miljömässigt försvarbar.

”Med tanke på att det samtidigt handlar om en verksamhet som kan medföra oåterkalleliga ingrepp i naturen och bestående påverkan på markanvändningen, så bör en bearbetningskoncession inte beviljas”, säger länsråd Johan Antti i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen hänvisar dessutom till att rennäringen i området bör ha företräde. Tidigare i år uttryckte även Naturvårdsverket och Riksantikvarieämbetet att bolagets ansökan om bearbetningskoncession inte tillräckligt belyser påverkan på världsarvsområdet Laponia, några mil bort.

– Ett väldigt glädjande besked för oss som sett riskerna med det här projektet. Både för rennäringen och miljön, säger Henrik Blind (MP), kommunfullmäktigeledamot i Jokkmokk.

Hur ser du på de jobb som går förlorade om gruvan inte blir av? 

– Fast gruvan hotar redan jobb inom till exempel rennäringen. Så det är ett nollsummespel. Dessutom har gruvan en beräknad livslängd på bara fjorton år, säger Henrik Blind.

Gruvplanerna i Kallak har genom åren kantats av protester. Två samebyar protesterar mot de mångåriga planerna. Sommaren 2013 försökte motståndare hindra företagets provborrningar genom att blockera vägen och kedja fast sig i fordon och andra föremål.

När P4 Norrbotten på torsdagskvällen når Robert Bernhardsson (S), kommunstyrelseordförande i Jokkmokk, vill han inte kommentera Länsstyrelsens besked.

– Nej jag vill sätta mig in i det här först. Vi har ett möte om det i morgon och efter det vet jag mer, säger Robert Bernhardsson

Läs mer på:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6833445