Alla är inte lika inför lagen

Publicerat måndag 14 mars 2005 kl 17.01

Det råder inte likhet inför lagen i Sverige, sägs i en rapport om det svenska rättsväsendet. Uppgifterna om att människor bedöms olika av rättväsendet beroende på var i landet man bor, vilket kön, och kanske främst vilket etniskt ursprung man har, upprör justitiekanslern Göran Lambertz.

– Om det finns en tydlig rättsolikhet som följer könsmönster eller etniska mönster, då är det mycket allvarligt. Då måste vi suga tag i det och få det att fungera. Det måste vara rättslikhet i landet. Alla ska ha samma trygghet, säger justitiekanslern.

I rapporten, som är skriven av fyra forskare vid Stockholms universitet, har tusentals domar och förundersökningar gåtts igenom. Resultatet blev en svidande kritik mot det svenska rättsväsendet, främst för hur det behandlar personer med invandrarbakgrund.

Döms hårdare
Polisen påstås vara mer benägen att gripa personer med invandrarbakgrund. Åklagarna är piggare på att såväl anhålla, häkta som att åtala personer med invandrarbakgrund. Och domstolarna dömer dom här personerna både oftare och hårdare än etniska svenskar, enligt forskarna.

– Jag vet inte om man döms olika beroende på var man bor eller etniskt ursprung. De här undersökningarna är otroligt svåra att göra för man vet inte om det finns olikheter i själva målet, säger Thomas Rolén som är generaldirektör för Domstolsverket.

Måste vara uppmärksam
Rikspolischefen Stefan Strömberg förnekar att polisen skulle vara mer benägen att gripa andra än etniska svenskar, men säger samtidigt att det gäller att vara uppmärksam på diskriminering.

– Det går inte att utesluta att det hör förekommer och det är något som vi måste jobba mot, säger han.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=576351