Idag firar den samiska flaggan 30 år

Flaggan var det vinnande bidraget i en tävling utlyst av det nordiska Samerådets flaggkommitté. Bakom designen står Astrid Båhl, boende i norska Skibotn, men ursprungligen från Karesuando.                           Läs mer på Sameradions webbplats:                                                      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2327&artikel=6496508

– Samekonferansen vedtok endelig veldig sent på kvelden 14. august hvordan det samiske flagget skulle se ut. Til designkonkurransen som var lyst ut kom det 27 bidrag. Vi tre som var i flaggutvalget hadde valgt ut ti kandidater som samekonferansen kunne velge mellom. Den kvelden var jeg fast bestemt på at flagget skulle være ferdig sydd og klar til bruk når konferansen ble avsluttet neste dag, forteller Rose-Marie Huuva. Läs mer på NRK Sápmis webbplats:                                                                 https://www.nrk.no/sapmi/slik-ble-sameflagget-til-i-et-hotellrom-i-are-1.13089358

Titta även på tweetet från Arctic Window: The ‪#‎Saami‬ Flag is 30 yrs today, uniting only remaining indigenous peoples in Europe ‪ https://twitter.com/ArcticWindow/status/765138503218896897 

Egna kommentarer: Ett framsteg i kampen för den samiska nationen är att kunna etablera nationssymboler. Flaggan är en sådan, och nationaldagen en annan. Men på Samekonferensen 1992 i Helsinki så beslutade Nordiska Samerådet bland annat att bevilja en samisk huvudorganisation (Kola sameförening) medlemsskap och då den samiska familjen äntligen förenats, kunde man till sist ändra namn på organisationen till Samerådet. Nationalstaternas gränser kunde inte längre förhindra vårt folks gemenskap !

//Stefan Mikaelsson, 15 augusti 2016, Dábmukjávrre.