Glad Valborgsmäss i Sápmi

Äntligen har våren anlänt till Sápmi. Det som förr var en glädjens stund har under senare år förbytts i det motsatta. Renhjordarna borde nu ha återkommit till vårlanden för att kunna kalva och därigenom ge lön för mödan i renskötselåret. Men dessvärre så har rovdjursstammarna vuxit över all samisk tolerans och den svenska linjen är stenhård. Oavsett vilka argument som framförs, så viftas dessa bort med det som synes vara nonchalanta argument.

Smärtan över detta missförhållande tar aldrig slut !

Man kan nu konstatera att det är dags att sätta stopp för svenska myndigheters möjligheter att påverka eller förstöra möjligheterna för den samiska kulturen att kunna fortsätta att blomstra på det sätt som det samiska folket själva vill. Även om nu våra erfarenheter av dominerande kulturer i Europa inte är speciellt goda, så kan vi trots detta glädjas. Glädjas åt sångsvanarnas & flyttfåglarnas återkomst, åt att snön och isarna tinar bort, och åt att Arktis återigen får njuta av en oändlig polardag.

Redan nu känns det som om 2013 kommer att bli ett mycket bra år med mycken bär, fisk och renkalv. Urfolken runt om i världen ser på samerna som framgångsrika och duktiga, som erhållit egna urfolksparlament som dessutom är erkända av de nationella ländernas regeringar. Och visst har vi mycket att glädjas över, och idag ska vi bara njuta av vårvindens fläktande bris som smeker våra ansikten, och fågelsången från de flyttfåglar som sjunger för oss:

”Ge inte upp, ge inte upp, vi flyger upp till högan nord för Er skull”

Solsken och fågelsång, det är samelandet, och minnena vänder tillbaka om och om igen.                  Glad Valborgsmäss i hela Sápmi tillönskas av Stefan Mikaelsson.