Åsens mjölk i Luleå ?!?

Efter ca 1500 km stannade bilen på Storheden, Luleå. Dags att storhandla inför påskfirandet i stugan. Det gäller att handla ”mycket” av allt då affären i stugan ligger 75 km bort – ENKEL väg!
Dagens mål -Handla närproducerat och utan alla dessa förpackningar i förpackningar i förpackningar…

Närproducerat måste eftersträvas av flera anledningar. Dels för att minska miljöpåverkan men kanske framför allt för att gynna bygdens aktörer. Att gynna ”våra egna” producenter bidrar till att stärka bygden och företagandet på orten eller i närområdet. Åsens mjölkAv den anledningen köper jag till exempel  Åsens mjölk när jag är i Skåne. Men . . . när jag i onsdags handlade på Storheden, köpte jag inte Åsens mjölk trots att den fanns där i kyldisken… När jag är i Norrbotten är det självklart Norrmejeriet som gäller.  Ni vet mejeriet med rebusar med Norris & Sunna på mjölkpaketen… Norris
Från Skåne upp till Luleå är det ca 150 mil. Till närmsta tyska mejeri har vi från Skåne ca 15 mil. Och tysk mjölk köpte jag inte heller. Jag väljer alltså lokalproducerat för en levande bygd.

Så för ditt bästa, dina barns bästa, bygdens handlares bästa, bygdens livskrafts bästa, miljöns bästa . . . dvs FÖR ALLAS BÄSTA . . . titta en gång extra på förpackningen, fundera på vad som egentligen är viktigt för dig . . . och sen kan du lägga varan i kundvagnen.

Vad som är rätt eller fel är inte lika med svart eller vitt. Vi har valmöjlighet och kan göra medvetna val.  Exempel på medvetna val kan vara: Jag väljer lokalodlad gurka/tomater istället för gurka/tomater från Spanien. Och jag väljer svenskt kött framför danskt eller irländskt kött och jag väljer öl från Tyskland eftersom det är godare.
Det viktigaste för mig är dock att göra medvetna val och att göra dem utifrån mina förutsättningar och på ett okonstlat naturligt sätt. Kort och gott en del av vardagen. Vardagen är också att sänka temperaturen inomhus och att släcka taklampan i de rum där jag inte är.

Du kan inte välja hur du ska dö eller när… Du kan bara välja hur du ska leva – NU! // Joan Baez