sr.se/sameradion

Media är världens mest kraftfulla verktyg. De har makten att göra den oskyldige skyldig, och den skyldige oskyldig. Och det är makt.

Hmmm, och hur fungerar Sameradion? Jag har av randiga och rutiga skäl valt att försöka undvika kommentarerna på Sameradion. Men ibland läser jag dem och ibland kommenterar jag. Mina kommentarer skriver jag dock under med mitt namn.
Idag kan vi dagligen via media, både höra och läsa om nätmobbing och näthat. Av den anledningen finner jag det mer än märkligt att man på sr.se/sameradion kan vara helt anonym och skriva nästan vad som helst. Osynlighet och anonymitet på nätet öppnar också upp för en aggressiv ton i kommentarerna.
För mig är det ”rätt” att man kan skriva kommentarer anonymt. Det finns många skäl till att man i det samiska samhället inte vill vara öppen med sina åsikter… Jag respekterar det. Men precis som många andra medier gör, borde Sameradion granska och kräva e-post innan något läggs ut. Jag är övertygad om att bara med den” justeringen” skulle man göra kommentarfälten mer rumsrena, mindre kränkande och mer sakliga.
Vi som skriver kommentarer hade fått tänka till lite extra och kommentarklimatet hade blivit bättre. Alla hade vunnit på den åtgärden.

Kanske är det dags för politikerna att aktivt arbeta för att även Sameradion tar ansvar och aktivt motverkar kränkning, nätmobbing och näthat…
Sametinget, kulturrådet, ger idag medel till samisk media. Kanske är det dags att ”öka kraven” och kräva en motprestation – Media ska motarbeta kränkning, nätmobbing och näthat…